неподвижност

същ. - устойчивост, заседналост, застоялост, застой, покой, стагнация, твърдост, непоколебимост
същ. - инертност, безчувственост, скованост, пасивност, спокойствие
същ. - бездействие, латентност, летаргия
същ. - стабилност, неизменност

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • акинезија — (грч akinesia) 1. неподвижност, 2. мед вкочанетост на еден или на повеќе екстремитети, парализа на нервите …   Macedonian dictionary

  • изобилност — (лат. immobilitas) 1. неподвижност, здрвеност, вкочанетост 2. постојаност 3. дезангажираност, пасивност …   Macedonian dictionary

  • имобилизам — (лат. immobilis) неподвижност, неактивност …   Macedonian dictionary

  • имобилизација — (лат. immobilis) доведување во состојба на неподвижност (на пр., во хирургијата, кога повредениот дел од телото ќе се направи неподвижен со помош на гипс или на некоја друга преврска) …   Macedonian dictionary

  • летаргија — (грч. lethargia) 1. мед. посебна болна состојба слична на длабок сон може да трае од неколку часа до неколку дена во потешките случаи пулсот и дишењето се речиси незабележливи 2. фиг. дремеж, мртвило, неподвижност, неактивност, болна рамнодушност …   Macedonian dictionary

  • метафизика — (грч. meta, physike) 1. идеалистичка филозофија за прапочетоците на постоењето, за суштината на светот, за предметите што се непристапни за сетилното искуство (бог, душата и др.) метод на мислење спротивен на дијалектиката метафизиката не ги… …   Macedonian dictionary

  • стагнација — (лат. stagnatio) 1. екон. застој, забавување на развитокот во индустријата, земјоделството, трговијата и др. 2. неподвижност, мирување 3. фиг. тромост, мртвило …   Macedonian dictionary

  • бездействие — същ. инертност, леност, неподвижност, безучастие, апатия, заспалост, равнодушие същ. безделие, застой, незаетост, отдих, почивка, пауза същ. пасивност, мудност същ. неефикасност същ. покой, латентност, летаргия същ. сънли …   Български синонимен речник

  • вдървеност — същ. вцепененост, скованост, неподвижност …   Български синонимен речник

  • застой — същ. спиране, прекъсване, задръжка, спирачка, бездействие, стагнация, криза, мъртва точка, застоялост, затишие, покой, тишина, безмълвие, мълчание, глухота, замрялост, пустош, мъртвило, неподвижност, пасивност, мир, отпадналост, успокоение,… …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.